Wykonanie

Cudownie pyszna i rozgrzewająca. Idealna jesienią, ale i nie tylko ;) Przepis znalazłam w aplikacji "Gotujemy". Polecam Wam baaardzo :)Składniki:200 g
cebuli, przekrojonej na połówki3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju350 g
pomidorów z puszki150 g
czerwonej soczewicy800 g
wody1 , 5 kostki bulionowej (klik)3/4 łyżeczki mielonego
kminku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 szczypty
goździków, mielonych2 - 3 szczypty
pieprzu czarnego, mielonegowykonanie thermomix:Do naczynia miksującego włożyć
cebulę i
czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5, kopystkązgarnąć składniki na dno naczynia miksującego. Dodać
olej, dusić 3 min/varoma/obr. 2.Dodać
pomidory, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać resztę składników, gotować 20 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować 1 min/stopniowo zwiększając obroty 2-4-6-10 na gładki krem. Podawać ewentualnie z kleksem
śmietany.wykonanie tradycyjne:
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć i podsmażyć na patelni. Dodać
pomidory i chwilkę zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i gotować na średnim ogniu ok 20 minut. Następnie całość bardzo dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem.Podawać ewentualnie z kleksem
śmietany. Smacznego :)

