ßßß Cookit - przepis na Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama

Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama

nazwa

Wykonanie

Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama to kalafior w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Wydaje się dość dziwne, ale smakuje świetnie. Możemy go zjeść jako samodzielne danie, z chlebem, czy jako dodatek do mięsa. Lekko pikantny, niebanalny. Zapewne niejeden gość przy naszym stole się zdziwi i pochwali, choć i zapewne znajdą się tacy co pokręcą nosem...w końcu trudno przejść obojętnie wobec takiego zestawienia smakowego.
/ źródło /
1 kalafior
1 mała cebula, posiekana drobno
2 ząbki czosnku, posiekane (lub 1 duży)
1/4 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka cynamonu
250 g pomidorów (świeże lub z puszki /jeśli dajemy pomidory z puszki to dodajmy całą puszkę 400g, czyli pomidory z całą zalewą/), pokrojone w kostkę, bez skórki
1/4 szklanki wody
sól, pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Smażymy około 5 minut, mieszając co chwila, by nie przypalić kalafiora i cebuli.
Następnie dodajemy wodę, pomidory, cynamon, sól, pieprz. Mieszamy. przykrywamy garnek pokrywką. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, zmniejszamy ognień na średni i gotujemy przez około 15-20 minut, aż kalafior zmięknie. Gotowe!
Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania. Wraz ze mną kalafiora po grecku przygotowały: Martynosia, Mirabelka, Ania, Mops .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/09/Kalafior-po-grecku-czyli-Kounoupidi-Kapama.html