Wykonanie
Kalafior po grecku czyli Kounoupidi
Kapama to
kalafior w
sosie pomidorowym z dodatkiem
cynamonu. Wydaje się dość
dziwne, ale smakuje świetnie. Możemy go zjeść jako samodzielne danie, z
chlebem, czy jako dodatek do
mięsa. Lekko pikantny, niebanalny. Zapewne niejeden gość przy naszym
stole się zdziwi i pochwali, choć i zapewne znajdą się tacy co pokręcą nosem...w końcu trudno przejść obojętnie wobec takiego zestawienia
smakowego./ źródło /1
kalafior1 mała
cebula, posiekana drobno2 ząbki
czosnku, posiekane (lub 1 duży)1/4 szklanki
oleju1 płaska łyżeczka
cynamonu250 g
pomidorów (świeże lub z puszki /jeśli dajemy
pomidory z puszki to dodajmy całą puszkę 400g, czyli
pomidory z całą zalewą/), pokrojone w kostkę, bez skórki1/4 szklanki
wodysól,
pieprzW garnku z grubym dnem rozgrzewamy
olej. Dodajemy posiekaną
cebulę i
czosnek. Smażymy chwilę, aż
cebula się zeszkli. Dodajemy umytego i podzielonego na różyczki
kalafiora. Smażymy około 5 minut, mieszając co chwila, by nie przypalić
kalafiora i
cebuli.Następnie dodajemy
wodę,
pomidory,
cynamon,
sól,
pieprz. Mieszamy. przykrywamy garnek pokrywką. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, zmniejszamy ognień na średni i gotujemy przez około 15-20 minut, aż
kalafior zmięknie. Gotowe!
Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania. Wraz ze mną
kalafiora po grecku przygotowały: Martynosia, Mirabelka, Ania, Mops .