Wykonanie
Wege piątekZapraszam na
kalafiora przyrządzonego na sposób grecki - duszony w
sosie pomidorowym z dodatkiem
cynamonu. Tak przygotowany
kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do
mięsa.Wraz ze mną to greckie danie przygotowały Mirabelka, Mops, Chantel i Siankoo .
Składniki :1 średni
kalafior1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cynamonu500ml
przecieru pomidorowego (passaty)kawałek laski
cynamonu50ml
wodysól,
pieprzoliwa do smażenia
Przygotowanie :W rondlu rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć do czasu aż
cebula się zeszkli, w razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody. Dodać
kalafiora podzielonego na różyczki i przesmażyć go z
cebulą. Następnie dodać
pomidory,
cynamon,
sól i
pieprz, dokładnie wymieszać, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez 45-60 minut lub do czasu aż
kalafior będzie miękki, pod koniec gotowania odkryć, aby sos nieco odparował i zgęstniał. Odłowić laskę
cynamonu i natychmiast podawać.
Smacznego !