ßßß Cookit - przepis na Składniki na muffinki:

Składniki na muffinki:

nazwa

Wykonanie

Pyszne mięciuteńkie z delikatnie chrupiącymi ziarenkami maku, udekorowane kremem na bazie serka mascarpone i frużeliny porzeczkowej. Doskonale jednak sprawdzą się tu również i inne owoce np. maliny lub borówki. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam baaaardzo :)
Składniki na frużelinę:
130g czarnej porzeczki
120g czerwonej porzeczki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
1,5 łyżeczki żelatyny
Najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej przed pieczeniem babeczek.
W rondelku wymieszać obrane porzeczki z cukrem i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką i dobrze rozmieszać. Zagotować a następnie dokładnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej i dodać do frużeliny. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przez noc w lodówce.
160g masła
120g cukru
165g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1,5 łyżki suchego maku
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropli olejku cytrynowego
3 łyżki mleka
Margarynę utrzeć dokładnie z cukrem. Następnie kolejno wbijać jajka i dodać sok z cytryny, olejek i mak. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
375g serka mascarpone
frużelina porzeczkowa (całość)
ponadto:
czarna i czerwona porzeczka do dekoracji
listki mięty do dekoracji
Serek mascarpone utrzeć dokładnie z frużeliną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na muffinki (tylka 2c lub 1M) Udekorować porzeczkami i listkiem mięty. Schłodzić. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/07/muffinki-cytrynowo-makowe-z-kremem.html