Pyszne mięciuteńkie z delikatnie chrupiącymi ziarenkami maku, udekorowane kremem na bazie serka mascarpone i frużeliny porzeczkowej. Doskonale jednak sprawdzą się tu również i inne owoce np. maliny lub borówki. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam baaaardzo :)Składniki na frużelinę:130g czarnej porzeczki120g czerwonej porzeczki1/2 szkl cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody1,5 łyżeczki żelatynyNajlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej przed pieczeniem babeczek.W rondelku wymieszać obrane porzeczki z cukrem i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką i dobrze rozmieszać. Zagotować a następnie dokładnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej i dodać do frużeliny. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przez noc w lodówce.160g masła120g cukru165g mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka1,5 łyżki suchego makuskórka otarta z 1/2 cytryny3 łyżki soku z cytrynykilka kropli olejku cytrynowego3 łyżki mlekaMargarynę utrzeć dokładnie z cukrem. Następnie kolejno wbijać jajka i dodać sok z cytryny, olejek i mak. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.Składniki na krem:375g serka mascarponefrużelina porzeczkowa (całość)ponadto:czarna i czerwona porzeczka do dekoracjilistki mięty do dekoracjiSerekmascarpone utrzeć dokładnie z frużeliną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na muffinki (tylka 2c lub 1M) Udekorować porzeczkami i listkiem mięty. Schłodzić. Smacznego :)