Wykonanie
Składniki:*na frużelinę- 1/2 szklanki
cukru- 130g
czarnej porzeczki- 120g
czerwonej porzeczki- 1,5 łyżeczki
żelatyny- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka
soku z cytryny*na ciasto- 165g
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
jajka- 3 łyżki
soku z cytryny- 1,5 łyżki suchego
maku- kilka kropli
aromatu cytrynowego- 3 łyżki
mleka- 160g
masła- 120g
cukru*na krem- 300g
serka mascarpone- przygotowana frużelinaSposób przygotowania:1. Frużelinę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed pieczeniem babeczek. Do rondelka wrzucamy
porzeczki i
cukier, gotujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy
sok z cytryny,
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce
wody, zagotowujemy, później przecieramy przez sitko.
Żelatynę moczymy w minimalnej ilości
wody (ok. 2 łyżki) i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie
żelatynę podgrzewamy do jej rozpuszczenia, następnie wlewamy ją do przetartych
porzeczek, dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.2. Przygotowanie babeczek zaczynamy od utarcia
cukru z
masłem, następnie kolejno dodajemy po jednym
jajku,
sok z cytryny, aromat,
mak,
mleko. Na końcu wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładko. Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.3. Gdy babeczki wystygną, można przygotować krem. W misce miksujemy na gładko wcześniej przygotowaną frużelinę z
serkiem. Następnie krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, można przyozdobić
porzeczkami. Wkładamy na kilka minut do lodówki.Inspiracja:mojepasje