100 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej100 g masła150 g cukru4 jajka50 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki soku z cytrynykilka kropel olejku cytrynowegoforma do babki z kominem o średnicy około 23 cm i wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa)lukiercytrynowy:10 kopiastych łyżek cukru pudru2 łyżki soku z cytryny2 łyżki gorącej wodyPrzygotowanie ciasta:(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści.Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy.Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko.Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i kilka kropli olejku cytrynowego.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru.Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki.Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni C. Po 40 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek jest suchy to babka jest już upieczona.Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.Przygotowanie lukru:Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.