ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta (bez jajek)

Kopiec kreta (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak to możliwe, ale do tej pory nigdy nie jadłam tego ciasta. Słyszałam o nim wielokrotnie, nawet widziałam jego odpowiedniki tzw "gotowców" ale nigdy go nie jadłam. Dzisiaj postanowiłam nadrobić zaległości, a skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie OlgaSmile.com . Nie mam pojęcia dlaczego tak długo czekałam.... To ciasto ma wszystko co uwielbiam: bitą śmietanę, czekoladę, banany... W dodatku robi się go banalnie prosto i szybko. Nie czekajcie tak długo ja. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
100g margaryny lub masła
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru zwykłego lub trzcinowego
1,5 szkl maślanki lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu lekko wystudzić, ale gdy jest jeszcze ciepłe odciąć górę ciasta. Łyżką delikatnie wydrążyć środek tworząc coś na kształt płaskiej miseczki. Górną odciętą oraz wydrążoną część ciasta pokruszyć lub zmiksować. Wystudzić.
Składniki na masę:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
100g czekolady deserowej
3-4 szt bananów
sok z 1/2 cytryny
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fixy. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do śmietany. Banany obrać, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Ułożyć je na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć śmietanę tworząc kopczyk. Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem lekko je dociskając. Udekorować listkami mięty.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/06/kopiec-kreta.html