ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta

Kopiec kreta

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki naturalnego kakao
Krem:
½ litra śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 śmietan fixy
dodatkowo:
3 banany
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto. Do większego rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wlewamy wodę. Stawiamy na ogniu i mieszamy tak długo aż składniki się ze sobą połączą, tworząc polewę. Masę odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z polewą, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto delikatnie studzimy. Gdy nie jest gorące lecz lekko ciepłe wydrążamy środek łyżką. Pozostawiamy jedynie boki i dno. Wydrążony środek kruszymy drobno i odstawiamy.
Przygotowujemy krem. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed starciem możemy ją umieścić na chwilkę w zamrażalce, wtedy łatwiej będzie nam ją ścierać. Możemy ją również pokroić w mniejsze kawałeczki, to zależy od gustu. Śmietanę wyjmujemy z lodówki (musi być schłodzona) i miksujemy na największych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Do bitej śmietany dodajemy czekoladę i mieszamy.
Banany obieramy ze skórki i jak najszybciej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie czarniały. Na dnie ciasta układamy banany przekrojone wzdłuż. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formułując kształt kopca. Kopiec posypujemy okruszkami ciasta. Schładzamy 2 godziny w lodówce.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/03/25/kopiec-kreta