ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta

Kopiec kreta

nazwa

Wykonanie

Kopiec kreta, raczej kojarzę głównie z pudełka gotowego ciasta jakiejś firmy. Szczerze mówiąc nigdy nie miałam okazji jeść takiego ciasta, ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Wydaje mi się,że banany można zastąpić jakimiś innymi owocami typu truskawki, brzoskwinie - generalnie takie co będą nam smakować z bitą śmietaną i ciastem czekoladowym. Myślę,że jeszcze wrócę do tego ciasta, w nie dalekiej przyszłości!
Ciasto:
0,5 kostki (czyli 12,5 dag) margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
niecałe 0,5 szklanki wody
2 łyżki kakao
Krem:
0,5 litra śmietany kremówki
2 "śmietan-fixy"
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka ciemnej czekolady
3 banany
sok z 1 cytryny
Ciasto:
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia.Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek.Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju.
Krem:
Czekoladę siekamy w drobną kostkę.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy.Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Kopiec kreta wykonanie:
Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały.Całość wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/10/kopiec-kreta.html