ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie zrobiliście jeszcze makowca na Święta - jeszcze zdążycie :) Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na makowca idealnie wilgotnego o cudownej konsystencji. Dzieje się tak za przyczyną dodatku tartych jabłek. Ciekawostką jest fakt, że w makowcu nie ma ani odrobinki ciasta - nawet na jego spodzie. Przepis lata temu znaleziony tutaj (klik). Polecam baaaardzo :)
Składniki:
300g maku
100g orzechów włoskich
50g rodzynek
5 jajek
6 łyżek kaszy manny
3/4 szkl cukru
250g margaryny
5 dużych jabłek
1 łyżeczka sody
kilka kropli olejku migdałowego lub arakowego
Składniki na lukier:
1/2 szkl cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
odrobinka mleka
do posypania:
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy lub mandarynki
kandyzowane skórka cytrynowa
orzechy włoskie
płatki migdałów
Mak zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić najlepiej na noc lub przynajmniej do wystudzenia. Na drugi dzień mak odsączyć na sitku. Orzechy posiekać i razem z rodzynkami zalać je wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić.
Mak zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką.
Białka ubić ze szczyptą soli na szywną pianę. Wmieszać je na koniec do masy makowej.
Blaszkę (20x26) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto - wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temp. 175-180 stopni. Upieczony makowiec studzić początkowo w blaszce a następnie wyjąć i schłodzić w lodówce.
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać odrobinkę mleka. Lukrem polać makowiec. Posypać wierzch siekanymi orzechami, płatkami migdałów, kandyzowaną skórką cytrynową i otarymi skórkami z cytryny i mandarynki.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/12/makowiec-z-jabkami.html