ßßß
Jeśli lubicie nadzienie z makowca to jest to ciasto dla Was!Wspaniałe, wilgotne i smakowite połączenie maku i jabłek.W wersji świątecznej, wzbogacone dodatkowo bakaliami, będzie na pewno wspaniałym ukoronowaniem uroczystej wieczerzy :)Prezentowane ciasto z przepisu Joanny (autorka bloga Domowe Wypieki) piekłam już wielokrotnie. Za każdym razem wzbudzało zachwyt domowników i gości. Polecam :)Uwaga:)Z podanych w oryginale proporcji wychodzi naprawdę duuuże ciasto, tj. forma 35×24 cm. Ja zmniejszyłam ilość składników, aby dostosować ciasto do tortownicy o średnicy 28 cm, co w dalszym ciągu jest dużym ciastem (około 16 porcji).Ciasto na zdjęciach było upieczone z 1/4 porcji i wykorzystałam tortownicę o średnicy 18 cm.
Składniki:400 g suchego mielonego maku (lub „zwykłego maku”**)400 g cukru brzozowego/fruktozy650 g jabłek10 łyżek kaszy manny10 jajek200 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropli olejku migdałowego1 ½ szklanki mleka do sparzenia makudodatkowo:½ szklanki posiekanych bakalii1 łyżka fruktozy w pudrze do posypaniapapier do pieczenia i margaryna na nasmarowania formy1-2 łyżki mielonych orzechów/migdałów do wysypania formy
Wykonanie:W garnku zagotować 1 ½ szklanki mleka oraz 1 szklankę wody, dodać zmielony (suchy) mak i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do czasu aż mak wchłonie cały płyn i napęcznieje (około 10 minut).**Uwaga: Gdyby mak nie wchłonął całego płynu, należy go przełożyć na gęste sitko i pozostawić na około 10 minut do odsączenia.**Jeśli używamy „zwykłego” maku (tj. całe ziarenka) należy go 5-10 minut pogotować w wodzie z mlekiem, a następnie odsączyć i dwukrotnie zmielić.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem brzozowym/fruktozą i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia. Dodać posiekane bakalie i wymieszać.Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki nasmarować margaryną i obsypać mielonymi orzechami/migdałami.Ciasto wylać do formy. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-60 minut***, do czasu aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu pozostanie czysty. Pozostawić w wyłączonym i otwartym piekarniku do przestygnięcia.***Uwaga: Jeśli zmniejszymy porcję ciasta, należy także odpowiednio skrócić czas pieczenia. Ciasto na zdjęciach (1/4 porcji) piekłam 35-40 minut.Przed podaniem makowiec można dla dekoracji oprószyć fruktozą w pudrze.Smacznego :)