ßßß Cookit - przepis na Makiełki - wigilijne kluski z makiem

Makiełki - wigilijne kluski z makiem

nazwa

Wykonanie

10 dag maku
1/4 szkl. mleka
2 łyżki cukru
4 dag margaryny
1 łyżka miodu
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
1 jajko
1/2 łyżki kakao
1/2 łyżki tartej bułki
olejek migdałowy
1 łyżka powideł
ulubiony makaron (może być domowy lub kupny, polecam wstążki)
Sposób przygotowania:
Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przelej krótko zimną wodą.
Delikatnie wymieszaj ugotowany makaron z masą makową - pamiętaj, że ilość maku z tego przepisu jest spora. Dodaj tyle masy, by to makaron był nadal głównym składnikiem dania.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/12/makieki-wigilijne-kluski-z-makiem.html