Wykonanie
10 dag
maku1/4 szkl.
mleka2 łyżki
cukru4 dag
margaryny1 łyżka
miodu1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka kandyzowanej
skórki cytrynowej2 łyżki
rodzynek2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki
płatków migdałowych1
jajko1/2 łyżki
kakao1/2 łyżki
tartej bułkiolejek migdałowy1 łyżka powidełulubiony
makaron (może być domowy lub kupny, polecam wstążki)Sposób przygotowania:
Mak zalej wrzącym
mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż
mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj
cukier,
margarynę,
miód i
bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.Do wystudzonego
maku dodaj ubite z
kakao jajka,
bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przelej krótko zimną
wodą.Delikatnie wymieszaj ugotowany
makaron z masą
makową - pamiętaj, że ilość
maku z tego przepisu jest spora. Dodaj tyle masy, by to
makaron był nadal głównym składnikiem dania.