Już taki zwyczaj że na świątecznym stole powinien zagościć makowiec. Ja wybrałam stary sprawdzony przepis. Ciasto jest pyszne wilgotne w środku, aż chce się sięgnąć po następny kawałek.Składniki:50 dag maku25 dag cukru pudru50 dag jabłek9 łyżek kaszy manny9 jajek30 dag masła lub margaryny2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek migdałowycukier puder lub lukiermleko do sparzenia makuWykonanie::Mak sparzyć w mleku. (Zalać gorącym mlekiem i przykryć na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Osączyć i dwukrotnie zmielić.Oddzielić żółtka od białek.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 21x 32cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.Makowiec posypać cukrem pudrem lub polukrowaćSmacznego.