ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :)
Składniki:
200 g maku (może być mielony)
1 łyżeczka olejku migdałowego
2 łyżki Amaretto
5 jabłek średniej wielkości
5 jajek
1 szklanka cukru
100 g miękkiego masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki kaszy manny (semoliny)
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Wykonanie:
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku i mielimy 2 razy przez sitko o drobnych oczkach. Jeśli kupiliśmy mak mielony, gotujemy go tak samo, a następnie tylko dokładnie odcedzamy.
Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy olejek migdałowy i Amaretto.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Ja to robię mikserem.
Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej.
Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę to ciasto w blaszce, która ma wymiary 28 cm x 18 cm.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem.
Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/makowiec-z-jabkami.html