Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na makowiec z
jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :)
Składniki:200 g
maku (może być mielony)1 łyżeczka
olejku migdałowego2 łyżki
Amaretto5
jabłek średniej wielkości5
jajek1 szklanka
cukru100 g miękkiego
masła1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
kaszy manny (semoliny)
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniuWykonanie:
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami
wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Po tym czasie
mak odcedzamy na sitku i mielimy 2
razy przez sitko o drobnych oczkach. Jeśli kupiliśmy
mak mielony, gotujemy go tak samo, a następnie tylko dokładnie odcedzamy.Do odcedzonego i zmielonego
maku dodajemy
olejek migdałowy i
Amaretto.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
masłem na jasną, puszystą masę. Ja to robię mikserem.Do utartej masy dodajemy
kaszę oraz
proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej.Następnie do masy dodajemy
mak i
jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą
makowo-
jabłkową.Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę to ciasto w blaszce, która ma wymiary 28 cm x 18 cm.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem.Ciasto po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)Przepis dodaję do akcji kulinarnej: