Wykonanie
Ta szarlotka przyśniła mi się w nocy :) Połączenie dyni i
jabłek.... Obudziłam się rano i wiedziałam, że muszę pokombinować w tym kierunku... Cieszę się że spróbowałam, bo pysznie wyszło.... Szarlotka powstała w oparciu o przepis na szarlotkę na
mlecznym spodzie . Zmieniłam nadzienie, w cieście ciut zmniejszyłam na to
konto ilość
cukru i zrezygnowałam z lukru na rzecz
cukru pudru. Polecam baaardzo :)Składniki na nadzienie:1 kg miąższu z dyni1 kg kwaśnych
jabłek (szara reneta lub antonówka)3 łyżki
cukru16 g
cukru waniliowego (klik)ok. 1/2 i 1/4 szkl
wody1/4 łyżeczki
cynamonu40g
masłasok z 1/2
cytryny i otarta skórka1
pomarańcza lub
aromat pomarańczowyDynię obrać i pokroić w kawałki ok 3x3 cm. Do dużego rondla wlać ok 1/2 szkl
wody i pod przykryciem prażyć
dynię do miękkości. Dodać
sok z cytryny i pokrojona drobniutko
pomarańczę. Prażyć jeszcze chwilę tym razem bez przykrycia w celu odparowania
wodyJabłka obrać, wypestkować i pokroić na ćwiartki, a te następnie na 3-4 kawałki.
Jabłka wrzucić do dużego rondla, dodać
cukry, 1/4 szkl.
wody i
cynamon. Prażyć najpierw pod przykryciem a następnie bez (
jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować
wodę, wymieszać z
dynią dodać
masło i jeszcze raz ewentualnie doprawić. Zagotować i wystudzić.Jeśli nadzienie wydaje się nadal zbyt rzadkie można oprószyć go 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej i szybko wymieszać uważając by nie zrobiły się nam kluski ;). Zagotować. wystudzić.Składniki na ciasto:400g
mąki pszennej1/4 szkl.
cukru2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka16 g
cukru waniliowego (klik)3-4 łyżki
mleka160g miękkiego
masłaSkładniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24x25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.Po tym czasie wyjąć, wyłożyć nadzienie i wyrównać.Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki - zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu nadzienia. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczone ciasto wystudzić. Wierzch posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)