Wykonanie
Zdecydowanie zbyt długo nie było u nas ciasta z
jabłkami. Ostatnio wszystkie zjadaliśmy, nim zdążyłam je wykorzystać w kuchni i przyznam, że zdążyłam już poważnie zatęsknić za kawałkiem jeszcze ciepłego jabłecznika. Na szczęście dziś akurat
jabłek w domu mieliśmy pod dostatkiem, więc mogłam upiec to pyszne ciasto :)Przepis na ten fantastyczny wypiek pochodzi z książki Janneke Philippi „Szarlotki”, którą przywiozłam sobie z Polski jeszcze w marcu. Początkowo jakoś nie wzbudził mojego zainteresowania i teraz aż żałuję, że tak długo czekałam, żeby go wypróbować. Jabłecznik udał się wyśmienicie, a pracy przy nim było tak niewiele, że Piotrek nawet nie zauważył, że coś robię, dopóki nie poczuł rozchodzącego się po domu zapachu pieczonych
jabłek.Ciasto jest przepyszne – pulchne, wilgotne, z orzeźwiającą
cytrynową nutką i mięciutkimi
jabłkami na wierzchu. Nie jest zbyt duże, więc może nie nada się na duże rodzinne imprezy, ale będzie w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie w domowym zaciszu lub podane przy
kawie z koleżanką.Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:150g drobnego
cukru do wypieków150g niesolonego
masła3 duże
jajka150g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytrynyszczypta
soliDodatkowo:2 duże
jabłka (najlepiej deserowe, ale inne twarde też będą dobre)1/2 łyżeczki
cynamonu75g
cukru75ml
wodysok z dwóch
cytrynWykonanie:Żeby przygotować ciasto, umieść
cukier oraz
masło w dużym rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.Do przestudzonej mieszanki
masła z
cukrem wbijaj pojedynczo
jajka, ubijając po każdym rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Następnie przesiej nad rondlem
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.Na koniec wmieszaj do ciasta
skórkę cytrynową oraz
sól.Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek natnij kilkakrotnie z wypukłej strony i powtykaj w ciasto ponacinaną stroną do góry. Posyp
cynamonem.Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Powinno wyrosnąć i nabrać złotego koloru.Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj
syrop cytrynowy.
Cukier oraz
wodę podgrzewaj w rondelku na małym ogniu, aż
cukier się roztopi. Doprowadź do wrzenia, po czym zestaw garnek z palnika i wciśnij do
syropu sok z dwóch
cytryn.Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym ostrożnie oddziel brzeg ciasta od formy, zdejmij obręcz i przełóż ciasto na kratkę do wystudzenia. Ponakłuwaj je patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach i, pomagając sobie łyżką lub pędzelkiem, nasącz
cytrynowym syropem.Smacznego :)