ßßß Cookit - przepis na Syrop cytrynowy:

Syrop cytrynowy:

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie zbyt długo nie było u nas ciasta z jabłkami. Ostatnio wszystkie zjadaliśmy, nim zdążyłam je wykorzystać w kuchni i przyznam, że zdążyłam już poważnie zatęsknić za kawałkiem jeszcze ciepłego jabłecznika. Na szczęście dziś akurat jabłek w domu mieliśmy pod dostatkiem, więc mogłam upiec to pyszne ciasto :)
Przepis na ten fantastyczny wypiek pochodzi z książki Janneke Philippi „Szarlotki”, którą przywiozłam sobie z Polski jeszcze w marcu. Początkowo jakoś nie wzbudził mojego zainteresowania i teraz aż żałuję, że tak długo czekałam, żeby go wypróbować. Jabłecznik udał się wyśmienicie, a pracy przy nim było tak niewiele, że Piotrek nawet nie zauważył, że coś robię, dopóki nie poczuł rozchodzącego się po domu zapachu pieczonych jabłek.
Ciasto jest przepyszne – pulchne, wilgotne, z orzeźwiającą cytrynową nutką i mięciutkimi jabłkami na wierzchu. Nie jest zbyt duże, więc może nie nada się na duże rodzinne imprezy, ale będzie w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie w domowym zaciszu lub podane przy kawie z koleżanką.
Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
150g drobnego cukru do wypieków
150g niesolonego masła
3 duże jajka
150g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
2 duże jabłka (najlepiej deserowe, ale inne twarde też będą dobre)
1/2 łyżeczki cynamonu
75g cukru
75ml wody
sok z dwóch cytryn
Wykonanie:
Żeby przygotować ciasto, umieść cukier oraz masło w dużym rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonej mieszanki masła z cukrem wbijaj pojedynczo jajka, ubijając po każdym rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Następnie przesiej nad rondlem mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Na koniec wmieszaj do ciasta skórkę cytrynową oraz sól.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek natnij kilkakrotnie z wypukłej strony i powtykaj w ciasto ponacinaną stroną do góry. Posyp cynamonem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Powinno wyrosnąć i nabrać złotego koloru.
Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj syrop cytrynowy. Cukier oraz wodę podgrzewaj w rondelku na małym ogniu, aż cukier się roztopi. Doprowadź do wrzenia, po czym zestaw garnek z palnika i wciśnij do syropu sok z dwóch cytryn.
Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym ostrożnie oddziel brzeg ciasta od formy, zdejmij obręcz i przełóż ciasto na kratkę do wystudzenia. Ponakłuwaj je patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach i, pomagając sobie łyżką lub pędzelkiem, nasącz cytrynowym syropem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/06/21/super-prosty-jablecznik-z-syropem-cytrynowym