Wykonanie
Dziś zaległy letni wpis. Robiłam je jeszcze latem, kiedy to miałam
jabłka papierówki, A przepis na te oto gofry pochodzi ze starego wydania poradnika domowego.



Składniki:20 dag
mąki pszennej3
jajka1 łyżka stopionego
masła1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniamlekoWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolewając tyle
mleka, aby uzyskać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Odstawić na 30-45 minut. Gofrownicę rozgrzać, posmarować
olejem,nalać ciasto, zamknąć i piec 3-5 minut.1 kg
jabłekcukier do smaku1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka z grubym dnem wlać nieco
wody wrzucić starte
jabłka i rozprażyć z
cukrem, pod koniec dodać
cynamon.Na upieczone i przestudzone gofry nałożyć porcje
jabłek. Podawać z gałką
lodów.Smacznego!