ßßß Cookit - przepis na Muffiny jabłkowe z kajmakiem…

Muffiny jabłkowe z kajmakiem…

nazwa

Wykonanie

Kolejne muffiny jabłkowe, które są chyba najlepszym dowodem naszej miłości do jabłek ;) Kupując owoce, pamiętamy o nich zawsze i zaraz po jajkach, których zużywam dziesiątki, są najpopularniejszym produktem spożywczym w naszym domu :))
Muffiny przez pewien czas były u nas wypiekowym numerem jeden. Od nich zaczęła się moja przygoda z pieczeniem. Później eksperymentując z bardziej skomplikowanymi (przynajmniej dla mnie;) ciastami i deserami, zapomniałam o nich trochę i raczej rzadko pojawiały się na naszym stole, a co za tym idzie również na blogu. Teraz wróciły do łask i znów piekę je na niemal każdą możliwą okazję. Te upiekłam dla przyjaciela, któremu bardzo posmakowały, więc dzielę się przepisem również z Wami.
Muffiny powstały na bazie przepisu z „Book of tea nad company”, przy czym z braku toffi dodałam do nich po prostu kajmaku, który akurat w domu był :) Wyszło równie pysznie.
Polecam :)
Składniki na 12 muffinów:
240ml mleka
100g niesolonego masła, rozpuszczonego
2 duże jajka
85g drobnego cukru do wypieków
2 duże jabłka (najlepiej twarde, kwaskowate)
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta cynamonu
około 3 – 4 łyżek masy kajmakowej plus trochę do posmarowania ( w oryginale 50g toffi, pokrojonego na nieduże kawałeczki)
Wykonanie:
Mleko, masło, jajka oraz cukier wymieszaj dokładnie, odstaw.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, również odstaw na bok.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Zrób w środku wgłębienie i wlej do niego wymieszane mokre składniki. Zamieszaj krótko łyżką. Dodaj pokrojone jabłka oraz kajmak i jeszcze raz szybko wszystko wymieszaj. Kajmak nie musi być dokładnie rozprowadzony w cieście, a raczej tworzyć w nim smugi.
Przełóż masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, nakładając ciasta do mniej więcej 2/3 wysokości zagłębień. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 23 – 30 minut, aż wyrosną i się zarumienią, a wbity w środek patyczek nie będzie po wyjęciu pokryty surowym ciastem.
Upieczone muffiny przełóż na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe posmaruj po wierzchu odrobiną kajmaku. Wystudź całkowicie lub podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/31/muffiny-jablkowe-z-kajmakiem