Wykonanie
Ciasto
marchewkowe w moim wydaniu, z dodatkiem
ananasa robi furorę w rodzinie i wśród znajomych. Muffinki
marchewkowe również się sprawdziły, a tym razem postanowiłam przygotować muffinki
marchewkowe z
jabłkiem z nutą
cynamonu na poczęstunek w Domu Kultury (niebawem więcej informacji) i najbardziej cieszyły się powodzeniem wśród małych rączek :)
2 szklanki
mąki pszennej2
jajkapół kostki roztopionego
masła4 łyżki
cukru3/4 szklanki
mlekałyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonumarchewkajabłkoW jednej misce połączyć suche składniki:
mąkę,
cukier, proszek i
cynamon.W drugiej mokre:
jajka,
masło,
mleko oraz dodać startą na dużych oczkach
marchewkę i pokrojone w kostkę
jabłko.Zawartość obu misek połączyć i pomieszać chwilę, ważne by pozostały dalej grudki, wtedy ciasto będzie wilgotne, a nie twarde.Przekładać do formy silikonowej do pieczenia muffinek (użyłam formy do mini muffinek).Piec 20 minut w temp. 190 st.C.