ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy jabłecznik z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Ekspresowy jabłecznik z dodatkiem mąki ziemniaczanej

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne ciasto - lekkie jak chmurka :) - z chrupiącą skorupką na wierzchu (uzyskaną dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej) i z pysznymi polskimi jabłkami- polecam szarą renetę. Moi domownicy nie mogli się oprzeć i znaczną część blachy spałaszowali jak ciasto było jeszcze ciepłe. Prawdę mówiąc, takie gorące, prosto z piekarnika, kiedy jabłuszka jeszcze lekko dymią, uwielbiam najbardziej- choć być może ze zdrowotnego punktu widzenia to mało poprawne :) . Ciasto smakuje wybornie bez żadnych dodatków oprószone jedynie cukrem pudrem, ale w towarzystwie gałki lodów waniliowych , to prawdziwy raj. Polecam- oprócz tego, że jest przepyszne, to robi się je błyskawicznie.
Składniki - duża forma 25 x 35cm
3 szklanki mąki pszennej
9 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
300 g masła
7 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
ok. 2,5 kg jabłek
2 łyżki domowego cukru waniliowego- ilość cukru zależy od kwasowości jabłek
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżki bułki tartej
cynamon
Masło roztapiamy, do lekko przestudzonego dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Stopniowo cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy jajka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połowę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cukier waniliowy, bułkę tartą, cynamon i skórkę z pomarańczy. Jabłka wykładamy na ciasto. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/ekspresowy-jabecznik-z-dodatkiem-maki.html