Wykonanie
Pyszne, delikatne ciasto - lekkie jak chmurka :) - z chrupiącą skorupką na wierzchu (uzyskaną dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej) i z pysznymi polskimi
jabłkami- polecam szarą renetę. Moi domownicy nie mogli się oprzeć i znaczną część blachy spałaszowali jak ciasto było jeszcze ciepłe. Prawdę mówiąc, takie gorące, prosto z piekarnika, kiedy jabłuszka jeszcze lekko
dymią, uwielbiam najbardziej- choć być może ze zdrowotnego punktu widzenia to mało poprawne :) . Ciasto smakuje wybornie bez żadnych dodatków oprószone jedynie
cukrem pudrem, ale w towarzystwie gałki
lodów waniliowych , to prawdziwy raj. Polecam- oprócz tego, że jest przepyszne, to robi się je błyskawicznie.Składniki - duża forma 25 x 35cm3 szklanki
mąki pszennej9 łyżek
mąki ziemniaczanej1,5 szklanki
cukru300 g
masła7
jajek3 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:ok. 2,5 kg
jabłek2 łyżki domowego
cukru waniliowego- ilość
cukru zależy od kwasowości
jabłekskórka z 1/2
pomarańczy2 łyżki
bułki tartejcynamonMasło roztapiamy, do lekko przestudzonego dodajemy
cukier i dobrze miksujemy. Stopniowo cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy
jajka i
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Połowę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką.Obrane
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy
cukier waniliowy,
bułkę tartą,
cynamon i skórkę z
pomarańczy.
Jabłka wykładamy na ciasto. Przykrywamy pozostałym
ciastem. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z
cukrem pudrem. Smacznego!