Wykonanie
Składniki:Ciasto kruche2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka1/2 szklanki
cukru180 g
masłaNadzienie5 średnich
jabłek5 łodyg
rabarbaru1 saszetka
cukru waniliowego2-3 łyżki
cukru (zależy od kwaśności
jabłek)ok 1 łyżeczki
cynamonuok 2 łyżek
mąki ziemniaczanej2 łyżki
wiórków kokosowych (opcjonalnie)Przygotowanie:Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia i
cukier, następnie dodać pokrojone na kawałki zimne
masło. Wszystko dokładnie posiekać nożem, aby składniki się połączyły. Dodać
jajka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni.Po tym czasie odciąć 3/4 ciasta i wylepić nim blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną
masłem (ciasto można najpierw rozwałkować, ale dla mnie najłatwiejszym sposobem na kruche ciasto jest po prostu wylepianie blaszki). Ciasto nakłuć na spodzie widelcem i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut, aby lekko cię podpiekło.W
między czasie przygotować
owoce:
rabarbar umyć, odciąć liście i pokroić w około centymetrową kostkę,
jabłka obrać i pokroić w podobną kostkę.
Owoce wrzucić do miski, zasypać
cukrem,
cukrem waniliowym,
cynamonem oraz
mąką, wymieszać.Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmujemy je z piekarnika. Na wierzch wysypać
wiórki kokosowe a następnie wyłożyć
owoce. Wszystko dokładnie wyrównać. Z pozostałej części ciasta zrobić paseczki i ułożyć na wzór kratki na cieście. Włożyć do piekarnika na około 60 minut.Ciasto doskonałe będzie na zimno, jak również na ciepło np. z
lodami.