Wykonanie
Geneza dzisiejdzego ciasta ma swoich 2 ojców: Pierwszym jest moja wizyta na bazarze - a tam co?
Rabarbar. Wiadomo. Długo wyczekiwany. Pojawił się i pewnie niebawem będzie znikał. A kto za mnie
dżemy zrobi?? No nic. Ale nie o dżemach dziś. Dziś o cieście.Drugim "ojcem" jest moja nowa maszyna / robot kuchenny / jak zwał tak zwał... po 2 latach wypożyczania maszyny do przecierania
pomidorów od siostry i mamy, mąż mój najwspanialszy postanowił kupić mi to cudeńko. Niestety nie jest to już ten sam model, który testowałam (ma moc 800W zamiast 1000W i nie mam absolutnie cudownego pudełka na akcesoria... :( ), ale ... Mam nadzieję, że działać będzie. Do sezonu
pomidorowego jeszcze dużo czasu, a maszynę trzeba sprawdzić ;)Jednym z elementów maszyny jest "tarcza do ubijania". Z instrukcji obsługi dowiedziałam się, że za pomocą tej tarczy
mogę "ubić" ciasto
biszkoptowe. Sami rozumiecie, że takiej okazji nie mogłam zmarnować... ;)No to koniec gadaniny. Czas na przepis :)
Składniki:3
jajka3-4 łyżki dobrze ciepłej
wody15 dkg
cukru1 łyżka
cukru waniliowego15 dkg
mąki pszennej5 dkg
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Jajka,
cukier,
cukier waniliowy i
wodę ubić na jednolitą masę (ok. 2 minut ubijania mikserem).
Mąkę pszenną wymieszać z
mąką ziemniaczaną i i proszkiem a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej. Na koniec jeszcze chwilkę ubijać (ok pół minuty).Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 26cm.
Rabarbar pokroić w kawałki o grubości ok 1 cm,
jabłko pokroić w ósemki. Następnie delikatnie obtoczyć w
mące (by się nie zapadało)Następnie na wylane do tortownicy ciasto położyć
rabarbar i
jabłko (układ dowolny ;) )Piec w 170st ok 35 minut.
Wydrukuj przepis