Wykonanie
Miała być szarlotka, ale w
porę przypomniałam sobie, że jeden z małych gości jest uczulony na
mleko,
masło itd. W grę wchodził tylko
biszkopt. Nie można jednak tych samych gości częstować ciągle tym samym
ciastem . Dlatego stanęło na roladzie. I dobrze, bo dzieciakom smakowało, no dobrze nie tylko dzieciom.Z tym
ciastem zostawiam Was na jakiś tydzień. Po moim powrocie powinna pojawić się niespodzianka.
Składniki na ciasto (według tego przepisu):3
jajka2 łyżki drobnego
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo: 1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g) - dałam domowyWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać
cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno
żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać
mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.Blachę o
boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę
biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać
cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.Składniki na nadzienie4
jabłka1
galaretkaewentualnie 1 - 2 łyżki
cukru (w zależności od użytych
jabłek)Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścierami na tartce. Wrzucamy do garnka i dusimy. Ewentualnie odrobinę dosładzamy. Do ciepłych
jabłek dodajemy
galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy
jabłka ostygną (nie mogą czekać zbyt długo, bo zbytnio zgęstnieją) rozwijamy roladę i smarujemy
jabłkami. Zwijamy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
/wydrukuj przepis/