Wykonanie
Póki sezon
rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :)
Składniki :Ciasto :- 2
jajka,- 200 g miękkiego
masła,- 1 szklanka
mąki ziemniaczanej,- 1,5 szklanki
mąki pszennej,- 3/4 szklanki
cukru,-
cukier waniliowy,- 1/2 szklanki
mleka,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Rabarbarowe nadzienie :- około kg
rabarbaru,- 3 - 4 łyżki
cukru.Wykonanie :
Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy
cukier i 2 łyżki
wody. Gotujemy, aż się rozpadnie. Osączamy na sicie. Sok wypijamy :)
Białka i 1/4 szklanki
cukru ubijamy na sztywno. Resztę
cukru,
cukier waniliowy,
żółtka i
masło ucieramy, dodajemy
mąki, proszek i
mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi
białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą, na nie masę
rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać
cukrem pudrem.