Wykonanie
Szybko powstaje i szybko znika :)
1 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru125 gramów rozpuszczonego i schłodzonego
masła lub
margaryny1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
jaja350 - 400 gramów
rabarbaru + 3 łyżki
cukrukruszonka:2 łyżki
masła1 łyżka
cukru waniliowego1,5 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennejRabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy
cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.Z
mąki,
cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.Całe
jaja ubijamy z
cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia, wlewamy
masło lub
margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.Foremkę o
boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym
rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.