Wykonanie
Witam WszystkichMoi
drodzy święta powoli dobiegają końca, ale za nim to nastąpi cieszmy się tym, że nadal trwają. Chciałbym podzielić się z
Wami dzisiaj przepisem na ciasto
cynamonowe z
jabłkami i
migdałami. Okres świąt i fakt, że załapałem się jeszcze ostatki zapasów
jabłek z ogrodu skłoniły mnie do wykorzystania ich. Święta kojarzą mi się jednak bardzo z zapachem przypraw takich jak
cynamon i
orzechamistąd pojawiły się
migdały i pomysł na owe ciasto.Do ciasta potrzebne Nam będą:
Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cmCiasto:2 i pół szklanki
mąki pszennej3
jajka3/4 szklanki
cukrupół szklanki
mlekapół szklanki
migdałów przekrojonych na pół5 łyżeczek
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczania0,5 kg
jabłekpaczka
cukru waniliowegoPolewa:pół tabliczki
czekoladyodrobina
masłaMąkę,
żółtka,
cukier,
mleko,
cynamon,
proszek do pieczenia dodajemy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubijamy z
cukrem waniliowym i dodajemy do masy po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do pierkanika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut godziny.
Następnie robimy polewę lub posypujemy
cukrem pudrem wedle uznania.
Pod choinką też się coś dla mnie znalazło, i tak o to dostałem książkę Anny Starmach "Pyszne 25". O samej książce i przepisach w niej zawartych napiszę za jakiś czas jak już przetestuję kilka z nich. A Wy co znaleźliście pod choinką?