Wykonanie
Karnawał, karnawał :) Przepyszne mięciuteńkie pączki. Zawsze się udają a najlepiej smakuja jeszcze ciepłe :). Z przepisu znalezionego na stronie gotowanie.
onet.pl korzystałam juz wielokrotnie i szczerze Wam polecam :)Składniki:500g
mąki pszennej50g
drożdży3
żółtka1
jajko1 szkl.
mleka5 łyżek
cukru50 ml
spirytusu lub
rumu1/4 kostki
masła (lub 3 łyżki
oleju)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (np. domowego)szczypta
solikonfitura owocowa lub z różytłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką
cukru,
mąki i połową ciepłego
mleka. Zaczyn odstawić.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Żółtka utrzeć z
jajkiem i resztą
cukru.
Mąkę przesiać, dodać zaczyn, ubite
żółtka,
sól, resztę
mleka,
spirytus, ekstrakt i wyrobić gładkie ciasto. Gdy zacznie odstawac od ręki dodać roztopione przestudzone
masło. Dokładnie jeszcze raz wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubośc ok. 1-1,5 cm i szklanka wykrawać pączki. Odstawić do napuszenia na ok 20-30 min. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obydwu stron. Nadziewać
konfiturą (szprycą z końcówka do nabijania). Posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)