Wykonanie
60 dag
mąki pszennej40 dag gotowanych
ziemniaków¾ szklanki ciepłego
mleka50 g
drożdży świeżych10 dag roztopionego
masła7 łyżek
cukru1 mała torebka
cukru z prawdziwą
wanilią -16 gDuża szczypta
soli2
jajka1
żółtko2 łyżki
rumuOlej do smażenia
Cukier puder do oprószeniaSposób wykonania:
Ziemniaki mielimy w maszynce do
mięsa, mieszamy z ciepłym rozpuszczonym
masłem na papkę.
W niewielkiej ilości ciepłego
mleka z łyżką
cukru rozpuszczamy
drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać.
Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy szczyptę
soli, wlewamy ciepłe
mleko oraz zaczyn
jajka ubijamy z
cukrem i
żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy
rum oraz masę z
ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej
mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki
marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia.
Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony.Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo
cukrem pudrem.Smacznego!