Wykonanie
Ostatnia sobota karnawału, jedna z ostatnich okazji na zrobienie ostatkowych pączków. Tym razem zrobiłam oponki, a ze środków powstały małe pączusie. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje WypiekiSkładniki: 5 szklanek
mąki pszennej, 2 opakowania
drożdży suchych (14 g) lub 28 g
drożdży świeżych, 2 duże
jajka, 1,5 szklanki letniego
mleka, 1/4 szklanki letniej
wody, pół szklanki drobnego
cukru do wypieków, 1/2 łyżeczki
soli, 1/3 szklanki roztopionego
masła (60 g), 2 łyżki
rumu lub ekstraktu z
wanilii. Ponadto:
olej do smażenia,
cukier puderPrzygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut (mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut).Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.