Wykonanie
Jeszcze dzisiaj na blogu, jak się zabrać za... prawdziwe amerykańskie doughnuts,by smakowały lepiej, niż te ze sklepu.
Doughnuts (donuts) to popularne m.in. w USA pączki z dziurką, lecz niekoniecznie - czasem mogą przypominać z wyglądu tradycyjne okrągłe pączki, wypełnione różnorodnym nadzieniem, z glazurą lub obtoczone np. w cukrze i
cynamonie.
Ciasto drożdżowe jest smażone w głębokim
oleju, a do ich przygotowania w domu nie potrzeba w zasadzie nic oprócz wałka i dużego, płaskiego garnka do smażenia. Zamiast foremki posłużyłam się kieliszkiem do
wina i zakrętką od
oleju ;-). Domownikom bardzo smakowały, więc szczerze polecam!Składniki na 35 - 40 sztuk:5 szklanek
mąki pszennej2 opakowania
drożdży suchych (14 g) lub 28 g
drożdży świeżych2 duże
jajka1,5 szklanki letniego
mleka1/4 szklanki letniej
wodypół szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
soli1/3 szklanki
masła, roztopionego2 łyżki
rumu lub ekstraktu z
waniliiPonadto:
olej do smażenia
cukier puder do przygotowania lukru (lub
polewa czekoladowa)słodka posypka (opcjonalnie)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut (mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut).
Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki gorącego
mlekaCukier puder utrzeć z
mlekiem do gładkości (grzbietem dużej łyżki lub mikserem). Gęstość lukru regulować przez dodatek
mleka lub
cukru. Od razu ozdobić posypką.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Więcej o tym, jak przygotować perfekcyjne
ciasto drożdżowe .Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się
między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - allrecipes.com .