ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z ziarnami i otrębami

Chleb pszenny z ziarnami i otrębami

nazwa

Wykonanie

Pyszny chleb o wspaniałej chrupiącej skórce i mięciuteńkim środku. Pieczony na bazie mąki pszennej z dodatkiem otrębów i ziaren. Ciasto jest przyjemne w obróbce i nie wymaga długiego wyrabiania i przekładania z koszy na blachę - wyrasta bowiem bezpośrednio w foremce. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - thermomix na każdy dzień". Polecam :)
Składniki:
40g drożdży
1 łyżeczka cukru
500ml letniej wody
500g mąki pszennej typ 650
80g otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
ok 1/2 szkl. ziaren oleistych (słonecznik, siemienie lnu, pestki dyni)
Wykonanie termomix:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać 3 min/obr.interwał.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość
Piec ok 40 min w temp 210 stopni
Wykonanie tradycyjne:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, ziarna, otreby i sól i wyrobić elastyczne gładkie ciasto.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość
Piec ok 40 min w temp 210 stopni
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/chleb-pszenny-z-ziarnami-i-otrebami.html