ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenne ze słonecznikiem

Bułeczki pszenne ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Świeże, chrupiące bułeczki i to bez wychodzenia z domu. Uwielbiam leniwe weekendowe śniadania i zapach świeżo upieczonego pieczywa. Pachnie cały dom i od razu jakoś tak cieplej, prawda ?
To kolejna modyfikacja przepisu na nocne bułki, który jest bardzo wdzięczną podstawą :) Tym razem m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, która w pierwotnym przepisie wydaje się być spora. Co ciekawe bułki wyrosły tak samo.
czas przygotowania : 15 minut + kilka godzin wyrastania + 30 min. pieczenia
składniki :
30 g świeżych drożdży
120 ml mleka
170 ml wody
3 łyżeczki cukru zwykłego
400 g mąki pszennej typ 650
35 g otrąb pszennych prażonych
25 g mąki ziemniaczanej
80 g słonecznika łuskanego
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju rzepakowego
do posmarowania - 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
do posypania - kilka łyżeczek słonecznika łuskanego
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam z cukrem, łyżką mąki pszennej i lekko podgrzanym
mlekiem, odstawiłam na chwilę. Resztę mąki pszennej wsypałam do miski. Dodałam mąkę ziemniaczaną, otręby, ziarno słonecznika i sól. Gdy drożdże zaczęły rosnąć wlałam je do suchej mieszanki. Dolałam też letnią wodę i olej. Zagniotłam szybko ciasto. Przełożyłam je do drugiej miski wysmarowanej olejem, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na całą noc do lodówki.
Rano wyjęłam, podzieliłam na 12 równych części i z każdej uformowałam bułeczki - tym razem zrobiłam wałeczki, które następnie zwinęłam podkładając końce pod spód. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą lekko spłaszczyłam przyciskając dłonią. Przykryłam ściereczką i pozwoliłam podrosnąć przez ok. 30 minut. Wierzch bułeczek posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam słonecznikiem. Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudziłam przekładając na kratkę.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/bueczki-pszenne-ze-sonecznikiem.html