ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA SOCZEWICOWA Z BURACZKAMI

SAŁATKA SOCZEWICOWA Z BURACZKAMI

nazwa

Wykonanie

Warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe są doskonałym źrodłem błonnika, witamin, soli mineralnych, fitozwiązków i przeciwutleniaczy. Produkty z dużą zawartością błonnika trzeba dłużej przeżuwać, co wpływa na tempo jedzenia, daje uczucie sytości, zmniejsza tempo trawienia, łogodzi skok insulinowy . Błonnik w procesie trawienia pomaga w utrzymaniu właściwej wagi ciała. Proponowana sałatka to sporo błonnika w smacznej postaci.
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
1 czerwona papryka i 1 zielona lub żółta
1 czerwona cebulka
2 -3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 -3 średniej wielkości buraczki upieczone w piekarniku w folii aluminiowej.
Soczewicę gotujemy w 2 szkalnkach wody.
Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, najlepiej (dla oszczędności) przy okazji pieczenia chleba.
Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie składniki tuż przed podaniem żeby buraczki wszystkiego nie zafarbowały.
Sos do sałatki:
1 łyżeczka słodkiego sosu chili
2-3 łyżki octu jabłkowego (apple cider viniger)
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/salatka-soczewicowa-z-buraczkami