Wykonanie
Warzywa,
owoce, produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe są doskonałym źrodłem błonnika, witamin,
soli mineralnych, fitozwiązków i przeciwutleniaczy. Produkty z dużą zawartością błonnika trzeba dłużej przeżuwać, co wpływa na tempo jedzenia,
daje uczucie sytości, zmniejsza tempo trawienia, łogodzi skok insulinowy . Błonnik w procesie trawienia pomaga w utrzymaniu właściwej wagi ciała. Proponowana
sałatka to sporo błonnika w smacznej postaci.Składniki:1 szklanka
zielonej soczewicy (suchej)1
czerwona papryka i 1 zielona lub żółta1
czerwona cebulka2 -3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 -3 średniej wielkości
buraczki upieczone w piekarniku w folii aluminiowej.
Soczewicę gotujemy w 2 szkalnkach
wody.
Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, najlepiej (dla oszczędności) przy okazji pieczenia
chleba.Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie składniki tuż przed podaniem żeby
buraczki wszystkiego nie zafarbowały.Sos do sałatki:1 łyżeczka słodkiego sosu
chili2-3 łyżki
octu jabłkowego (apple cider viniger)2 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
musztardy1/4 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
soli (lub do smaku)1/2 łyżeczki
przyprawy warzywnej1 łyżeczka
miodu lub
syropu klonowego