ßßß Cookit - przepis na Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Jakieś 2 tygodnie temu, o czym już wczesniej wspominałam, stałam się posiadaczką maszynki do lodów. Nie będę ukrywała, że kręcenie lodów, bardzo mnie kręci. Do tego stopnia, że wzbogaciłam się o kolejne książki kucharskie, tym razem z przepisami na lody a nawet pokusiłam się o własną recepturę, którą mam śmiałość dzisiaj zaprezentować. Moimi pierwszymi lodami były lody truskawkowe z przepisu zamieszczonego w instrukcji użytkowania maszynki. Nigdy nie przepadałam za lodami truskawkowymi, ale te pierwsze domowe, były znacznie lepsze od tych, które dotychczas miałam przyjemność jeść. Postanowiłam je ulepszyć tak, aby bardziej odpowiadały moim gustom i stwierdziłam, że tworzenie lodów daje duże możliwości do wyeksponowania własnej wyobraźni a przy tym jest bardzo proste. Efekt, moim zdaniem i nie tylko moim - znakomity. Lody są bardzo mocno śmietankowe z wyraźnym truskawkowym smakiem, no a skórka pomarańczowa tylko dodaje uroku całości. Chyba polubiłam lody truskawkowe .
Przepis dołączam do Sezonu truskawkowego Olgi Smile.
300 g truskawek
300 ml śmietanki (double cream)
100 g drobnego cukru
50 g cukru muscovado ciemnego
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Truskawki miksujemy, dodajemy cukry, śmietankę i dokładnie mieszamy. Włączamy maszynkę do lodów i wlewamy masę. Pod koniec kręcenia dodajemy skórkę z pomarańczy. Lody przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/06/lody-truskawkowe-z-kandyzowana-skorka.html