ßßß Cookit - przepis na Limoncello

Limoncello

nazwa

Wykonanie

To jak słońce zamknięte w butelce
Wspomnienie letnich dni w zimowe wieczory. Informacje o limoncello: Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach.
Ma charakterystyczną żółtą barwę i piękny cytrusowy zapach.
Tradycyjnie otwiera się Limoncello z okazji Świąt Bożego narodzenia do babki Panettone. Ale pija się go z równym smakiem przez cały rok.
Naklejka na butelkę
Składniki :
8-10 cytryn (tylko skórki z cytryn),
1 litr spirytusu,
ok 1 kg cukru.
Wykonanie :
Umyć cytryny, sparzyć je wrzątkiem. Następnie obrać cytryny, obierając tylko część żółtą skórki.
Skórki włożyć do szklanego dużego słoika (3 l) i wlać litr spirytusu.
Odstawić w ciemne miejsce na ok 30 dni
Po 30 dniach spirytus odbarwi skórki i otrzymamy przezroczysty żółty płyn
Skoro skórki już się wybarwiły przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy litr wody i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści
Powstały syrop studzimy
Usuwamy ze słoika skórki a nasz ostudzony syrop wlewamy do słoika
Nasza nalewka nie będzie już przezroczysta. Teraz kolorem będzie przypominać cukierki kapitanki.
Powstałą żółtą nalewkę mieszamy i odstawiamy na 24 godzimy.
Wszystko filtrujemy i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy.
Przechowywać minimum tydzień przed spożyciem. Im nalewka będzie stała dłużej, tym będzie smaczniejsza.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=971