Wykonanie
To jak słońce zamknięte w butelceWspomnienie letnich dni w zimowe wieczory. Informacje o limoncello: Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa
nalewka na bazie
spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach.Ma charakterystyczną żółtą barwę i piękny
cytrusowy zapach.Tradycyjnie otwiera się Limoncello z okazji Świąt Bożego narodzenia do babki Panettone. Ale
pija się go z równym smakiem przez cały rok.Naklejka na butelkę
Składniki :8-10
cytryn (tylko
skórki z cytryn),1 litr
spirytusu,ok 1 kg
cukru.Wykonanie :Umyć
cytryny, sparzyć je wrzątkiem. Następnie obrać
cytryny, obierając tylko część żółtą skórki.Skórki włożyć do szklanego dużego słoika (3 l) i wlać litr
spirytusu.Odstawić w ciemne miejsce na ok 30 dniPo 30 dniach
spirytus odbarwi skórki i otrzymamy przezroczysty żółty płynSkoro skórki już się wybarwiły przygotowujemy
syrop. W garnku zagotowujemy litr
wody i dodajemy
cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż
cukier całkowicie się rozpuściPowstały
syrop studzimyUsuwamy ze słoika skórki a nasz ostudzony
syrop wlewamy do słoikaNasza
nalewka nie będzie już przezroczysta. Teraz kolorem będzie przypominać
cukierki kapitanki.Powstałą żółtą
nalewkę mieszamy i odstawiamy na 24 godzimy.Wszystko filtrujemy i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy.Przechowywać minimum tydzień przed spożyciem. Im
nalewka będzie stała dłużej, tym będzie smaczniejsza.