ßßß
Składniki :8-10 cytryn (tylko skórki z cytryn),1 litr spirytusu,ok 1 kg cukru.Wykonanie :Umyć cytryny, sparzyć je wrzątkiem. Następnie obrać cytryny, obierając tylko część żółtą skórki.Skórki włożyć do szklanego dużego słoika (3 l) i wlać litr spirytusu.Odstawić w ciemne miejsce na ok 30 dniPo 30 dniach spirytus odbarwi skórki i otrzymamy przezroczysty żółty płynSkoro skórki już się wybarwiły przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy litr wody i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuściPowstały syrop studzimyUsuwamy ze słoika skórki a nasz ostudzony syrop wlewamy do słoikaNasza nalewka nie będzie już przezroczysta. Teraz kolorem będzie przypominać cukierki kapitanki.Powstałą żółtą nalewkę mieszamy i odstawiamy na 24 godzimy.Wszystko filtrujemy i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy.Przechowywać minimum tydzień przed spożyciem. Im nalewka będzie stała dłużej, tym będzie smaczniejsza.