Wykonanie
Do wypróbowania tego przepisu skłoniły mnie dwie rzeczy – jego egzotyczny smak i prostota wykonania. Przy malutkim dziecku to drugie to zdecydowany atut.To zadziwiające, że z tak niewielu składników i przy tak niewielkim nakładzie pracy można stworzyć tak pyszne
lody. Przepis pochodzi z książki „Nigella ekspresowo”.
Wafelki do
lodów zamierzam robić sama dzięki gofrownicy do wyrobu rożków do
lodów kupionym w Tchibo. Przepis na rożki był załączony do gofrownicy. Na razie testuję maszynę. Kiedy
będę zadowolona z efektów zamieszczę przepisy.
Składniki :2
owoce granatu (i pestki z trzeciego do dekoracji, opcjonalnie),1
limonka,175 g
cukru pudru,500 ml gęstej tłustej śmietany (ja użyłam
Ramę Cremefine)Wykonanie :Wycisnąć sok z 2
granatów oraz
limonki, przecedzić i zlać do miski.Dodać
cukier puder i mieszać trzepaczką, aż się rozpuści.Mieszając, dodać
śmietanę i ubijać
śmietankowy krem, aż zgęstnieje.Przełóżyć
lody do szczelnie zamykanego pudełka i wstawić do zamrażalnika przynajmniej na 4 godziny albo na całą noc.Przed podaniem posypać każdą porcję pestkami
granatu.