Wykonanie
Mimo wielu pozytywnych opinii na temat tego przepisu na forum CinCin – podchodziłam do niego nieufnie – może dlatego, że było też kilka opinii niekorzystnych – a ja z tych osób co to „szklanka do połowy pusta” 😉 Wypróbowałam i… sukces! Te
herbatniki naprawdę smakują jak
herbatniki! Jestem mile zaskoczona. Wypiekałam z połowy składników – przeczytałam, że
herbatniki można trzymać bardzo długo. Jutro je zawiozę Antosi do dziadków – przynajmniej
będę miała pewność, że te
herbatniki równają się naturalnym składnikom. Ciasto wyrabiałam w mojej maszynie do
chleba – nie mam czasu na półgodzinne ręczne wyrabianie. Ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje. Co do czasu pieczenia – trzeba obserwować i dobrać odpowiedni. Przepis cytuję za Izabelą. Aby uzyskać odpowiedni kształt – można ciasto wycinać radełkiem, a dziurki robić widelcem. Mnie udało się nabyć odpowiednią foremkę

Składniki :4 szklanki
mąki pszennej (1 szkl.=250 ml),2 szklanki
mąki ziemniaczanej,250 g
masła (dobrej jakości, ponieważ ma duży wpływ na smak),1 szklanka
mleka,1 szklanka
cukru,1
cukier waniliowy,1 płaska łyżeczka
sody.Wykonanie :Ciasto można zarobić ręcznie, maszynowo lub za pomocą miksera.Ja do tego celu użyłam mojej maszyny do
chleba.Najpierw wymieszać na sucho obydwie
mąki.W osobnym naczyniu wlać
mleko, wsypać do niego
cukier,
cukier waniliowy oraz
sodę.Mieszać do czasu rozpuszczenia się składników.Do
mąki dodać
masło.Autorka nie podaje jakie ma być, więc ja użyłam takiego o temperaturze pokojowej.Zagniatać przez chwilę, a następnie dolewać po trochu rozmieszane wcześniej
mleko.Wyrabiać rękoma około 1/2 godziny (moim zdaniem 15 minut wystarczy), maszynowo i w mikserze krócej.Ciasto ma być delikatne, miękkie i bardzo plastyczne.Podzielić je najlepiej na kilka części i każdą wałkować na grubość około 2-3 milimetry.Wycinać różne kształty i kłaść gęsto na największej blasze.Wystarczy 1/2 cm odległości.Wsadzałam do pieca nagrzanego do temperatury 200’C i piekłam przez około 12 minut na lekko zloty kolor.Z tej proporcji wychodzi bardzo dużo
ciasteczek (5 blach).
Ciastka jednak bardzo dobrze się przechowują przez długi czas.
