ßßß
Na 4 porcje:Śliwki1 kg mrożonych śliwek, bez pestek5 soczystych mandarynek1 łyżka brązowego cukruszczypta cynamonuPudding2 woreczki ryżu jaśminowegook 1 litr mleka (w zależności ile ryż wchłonie)2 łyżki brązowego cukru1 łyżka masła4 łyżki śmietanki 30%+ ewentualnie łyżka Cointreau
Śliwki rozmrozić. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Mandarynki dokładnie umyć, przekroić w pół i wycisnąć sok skraplając śliwki.Całość posypać brązowym cukrem i cynamonem, delikatnie wymieszać.Piec ok 15 minut (aż śliwki będa miękkie), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Ryż wsypać do mleka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dokładnie mieszając gotować, aż zmięknie. Ryż powinien wchłonąć całe mleko, jeśli stało się tak zanim ryż zmięk należy stopniowo (cały czas mieszając) dodawać odrobinę mleka (jak przy gotowaniu risotto). Całość powinna mieć miękką, kremową konsystencję.Ryż ściągnąć z ognia, dodać masło, cukier i śmietankę, dokładnie wymieszać, przykryć garnek przykrywką i poczekać by masło się rozpuściło.Ryż przełożyć do miseczek, na wierzch dodać upieczone śliwki i całość polać sokiem mandarynkowo - śliwkowym. Można skropić odrobiną Cointreau.Smacznego!