Wykonanie
Pyszne połączenie słodkiego ze słonym.
Bekon jest chrupiący i lekko wyczuwalny, dominuje smak
wanilii i
syropu klonowego.Przyznam, że trochę się obawiałam efektu końcowego, ale muffiny wyszły naprawdę świetne!Polecam wszystkim fanom babeczek!
Na 5 muffin:1 1/2 szklanki
mąki pszennej50 g roztopionego i ostudzonego
masła3/4 szklanki
mleka1
jajko6 plasterków chudego
bekonu1
laska wanilii burbońskiej5 łyżek
syropu klonowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBekon pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Odłożyć na papierowy ręcznik, by tłuszcz się dokładnie odsączył.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, włożyć do garnuszka z
mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia. Wyłowić
laskę wanilii, zeskrobać drobne ziarenka i dodać do
mleka.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
jajko i
masło razem dokładnie wymieszać.Dodać ostudzony
bekon,
mleko z
wanilią i
syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Świetnie smakują z
bitą śmietaną i plastrem usmażonego
bekonu.Bon appetit!