ßßß
Na 5 muffin:1 1/2 szklanki mąki pszennej50 g roztopionego i ostudzonego masła3/4 szklanki mleka1 jajko6 plasterków chudego bekonu1 laska wanilii burbońskiej5 łyżek syropu klonowego1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bekon pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Odłożyć na papierowy ręcznik, by tłuszcz się dokładnie odsączył.Laskę wanilii przekroić wzdłuż, włożyć do garnuszka z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia. Wyłowić laskę wanilii, zeskrobać drobne ziarenka i dodać do mleka.Mąkę, proszek do pieczenia, jajko i masło razem dokładnie wymieszać.Dodać ostudzony bekon, mleko z wanilią i syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Świetnie smakują z bitą śmietaną i plastrem usmażonego bekonu.Bon appetit!