Wykonanie
Wybaczcie mi dłuższą przerwę w dodawaniu przepisów, mam nadzieję, że wróciłam na dobre.Proponuję bardzo łatwy przepis na tartę. Gotowy spód z
ciasta francuskiego, do tego
świeży szpinak (ciągle do kupienia na targu),
mozzarella, tłusta
śmietana,
masło do wysmarowania blachy i
sól.Trzeba jej pilnować w trakcie pieczenia, by nie uciekła z formy :)

Na 4 porcje:1 opakowanie
ciasta francuskiego1 kg
świeżego szpinaku1 kubek
śmietany 30%1 kula
mozzarelli1 łyżka
oliwy extra verginemasło do wysmarowania formy
sól morska do smaku
Szpinak dokładnie umyć, odciąć liście. Wrzucić na rozgrzaną
oliwę i dusić aż liście zmiękną. Ostudzić.Formę wysmarować
masłem, wyłożyć
ciastem francuskim (resztę ciasta można ułożyć na wierzchu tarty).Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Rozłożyć ostudzony
szpinak, posolić i zalać
śmietaną 30%.
Mozzarellę pokroić w plastry i rozłożyć na tarcie.Na wierzch można porozkładać potargane kawałki z reszty
ciasta francuskiego.Piec ok. 25-30 minut, aż ciasto się upiecze i zarumieni, w 200 stopniach.W trakcie pieczenia ciasto najprawdopodobniej będzie się wybrzuszać, należy wtedy po prostu przekłuć je widelcem, tak by wróciło do swoich kształtów.Bon appetit!