ßßß
Składniki dla dwojga:2 duże buraki1 woreczek kaszy gryczanej (może być ta zwyczajna, palona)2 duże garści roszponki2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine2 łyżki musztardy Dijon1 łyżka miodu (ja użyłam nawłociowego)1 łyżka soku z cytrynyświeżo mielona sól+prażone orzeczy laskowe (według uznania)Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową (nie obieramy!). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 250 stopni około 1 godzinę (aż zmiękną).Wyciągamy z piekarnika, odwijamy z folii i pozostawiamy do ostygnięcia.Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odstawiamy do ostygnięcia.Oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny razem łączymy i dokładnie mieszamy, aż powstanie lednolity, aksamitny dressing.Roszponkę dokładnie myjemy, suszymy, wrzucamy do miski.Ostudzone buraki obieramy ze skóry, kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do roszponki. Do tego dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.Solimy do smaku.Można pokusić się o dodanie prażonych orzeczów laskowych. Świetnie się komponują z resztą składników.