ßßß Cookit - przepis na Mazurek (nie)tradycyjny

Mazurek (nie)tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Mazurki wydają mi się wypiekami zbyt słodkimi. Ten przepis to lżejsza wersja tradycyjnego mazurka – u mnie na cieście francuskim, z kremem budyniowym i dodatkiem egzotycznych owoców. Przepis znalazłam w miesięczniku „Kuchnia” 4/2009
Składniki :
płat ciasta francuskiego
schłodzony słodki budyń waniliowy przygotowany wg przepisu na opakowaniu
1/2 kostki miękkiego masła
1 dojrzałe mango
pestki z owocu granatu
Wykonanie :
Z ciasta francuskiego wykrawamy prostokątny spód. Na brzegach formujemy wysokie, najlepiej podwójne ranty z pasków ciasta.
Zapiekamy ok 15 minut w temp. 180 stopni (dobrze jest ponakłuwać spód) na złoty kolor. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym stale miksując – dodajemy łyżka po łyżce budyń wystudzony do temperatury pokojowej. Mango opbieramy ze skóry i ostrym nożem tniemy na cieniutkie paski. Na ostudzony spód ciasta nakładamy masę budyniową. Na niej ukladamy fale z mango i posypujemy pestkami granatu.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=433