Wykonanie
Mazurki wydają mi się wypiekami zbyt słodkimi. Ten przepis to lżejsza wersja tradycyjnego mazurka – u mnie na cieście francuskim, z kremem budyniowym i dodatkiem egzotycznych
owoców. Przepis znalazłam w miesięczniku „Kuchnia” 4/2009
Składniki :płat
ciasta francuskiegoschłodzony słodki
budyń waniliowy przygotowany wg przepisu na opakowaniu1/2 kostki miękkiego
masła1 dojrzałe
mangopestki z
owocu granatuWykonanie :Z
ciasta francuskiego wykrawamy prostokątny spód. Na brzegach formujemy wysokie, najlepiej podwójne ranty z pasków ciasta.Zapiekamy ok 15 minut w temp. 180 stopni (dobrze jest ponakłuwać spód) na złoty kolor.
Masło ucieramy na puszystą masę, po czym stale miksując – dodajemy łyżka po łyżce
budyń wystudzony do temperatury pokojowej.
Mango opbieramy ze skóry i
ostrym nożem tniemy na cieniutkie paski. Na ostudzony spód ciasta nakładamy masę budyniową. Na niej ukladamy fale z
mango i posypujemy pestkami
granatu.