Wykonanie
W krajach rozwiniętych spożywa się duże ilości
mięsa i
nabiału, czyli sporo
białka zwięrzęcego, którego nadmiar wpływa na zwiększone wydalanie wapnia z moczem. Proponujemy łatwe i szybkie w przygotowaniu
mleko roślinne z
migdałów.
Migdały są dobrym dobrym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia (100g zawiera ok. 250mg Ca). Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi ok. 400-500mg dla dzieci i 500 do 1000mg dla doroslych. ZOBACZ FILMSkładniki:1 szklanka namoczonych
migdałów (moczyć ok. 8 godzin)3-4 szklanki
wodysól do smaku
Migdały możemy obrać ze skórek. Miksujemy w blenderze w małej ilości
wody, aby dobrze się zmieliły,
potem dodajemy resztę
wody. Jeżeli po zmieleniu mamy jeszcze wiórki, przecedzamy przez gazę, lnianą ściereczkę lub bardzo gęste sitko.
Mleko z
migdałów możemy posłodzić do smaku.
Foto M. Bojko