Wykonanie
poniedziałek, 18 Kwiecień 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »U mnie w domu tradycją jest gotowanie
jajek w łupinkach z
cebuli i z łyżką
kminku.
Jajka gotuję już w sobotę rano. Do dużego garnka wrzucam łupinki z
cebuli (im więcej tym lepiej),
kminek, troszkę
pieprzu w ziarenkach oraz łyżeczkę
soli, zalewam to wszystko
wodą i doprowadzam do wrzenia. Następnie wkładam dokładnie umyte
jajka.Gotuję, aż nabiorą mocno brązowej barwy. Wyławiam i wkładam do tej samej
wody następną porcję.Gdy wszystkie
jajka są już gotowe, przecedzam
wywar z
cebuli.
Jajka delikatnie obtłukuję, aby skorupki były równomiernie popękane ze wszystkich stron. Wkładam je do słoików, zalewam
wywarem w którym się gotowały i wkładam do lodówki.Następnego dnia na jajkach pojawia się piękna mozaika, a
jajka są przesiąknięte aromatem
kminku i
cebuli.