ßßß Cookit - przepis na Jajka z hiszpańską wędzoną papryką

Jajka z hiszpańską wędzoną papryką

nazwa

Wykonanie

wtorek, 9 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Po otrzymaniu smakowitej przesyłki ze sklepu z hiszpańskimi przyprawami czas na testowanie wędzonej papryki.
Pimentón de la Vera powstaje ze specjalnej hiszpańskiej wędzonej papryki pimentón. Po jej zmieleniu powstaje przyprawa, niezastąpiona w kuchni hiszpańskiej, o charakterystycznym wędzonym smaku oraz pięknej czerwonej barwie. Pimenton de la Vera pochodzi z hiszpańskiego regionu Extramadura, gdzie od XVI w. zawsze w październiku, lokalni rolnicy zbierają czerwone papryczki. Następnie są one powoli wędzone przy użyciu dębowego drewna i obracane przez 15 dni.
Wędzona papryka nadaje daniu bardzo charakterystycznego smaku, który może nawet zdominować smak całego dania jeśli damy jej za dużo. Najwięcej smaku wydobędziemy z przyprawy dodanej do jeszcze gotującego się dania. Zapach papryki jest mniej intensywny gdy wystygnie, więc możemy użyć papryki pimentón do dekoracji, posypując nim jajka, kurczaka czy zupę. Świetnie komponuje się na przykład z jajkami, które lubię robić na niedzielne śniadanie.
Składniki:
6 jajek
majonez (około 2 łyżek)
szczypta soli
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na połówki i wyciągamy żółtka. W miseczce ucieramy żółtka z 2 łyżkami majonezu, wędzoną papryką (do smaku) i szczyptą soli. Napełniamy jajka przygotowaną masą (można użyć do tego szprycy). Dekorujemy każdą połówkę jajka szczyptą papryki. Gotowe
* wędzona papryka pimenton dostępna jest w sklepie internetowym kuchni hiszpańskiej na aukcjach Allegro .
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/wielkanoc/jajka-z-hiszpanska-wedzona-papryka