Wykonanie
wtorek, 9 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Po otrzymaniu smakowitej przesyłki ze sklepu z hiszpańskimi
przyprawami czas na testowanie wędzonej
papryki.
Pimentón de la
Vera powstaje ze specjalnej hiszpańskiej wędzonej
papryki pimentón. Po jej zmieleniu powstaje
przyprawa, niezastąpiona w kuchni hiszpańskiej, o charakterystycznym wędzonym smaku oraz pięknej czerwonej barwie. Pimenton de la
Vera pochodzi z hiszpańskiego regionu Extramadura, gdzie od XVI w. zawsze w październiku, lokalni rolnicy zbierają czerwone papryczki. Następnie są one powoli wędzone przy użyciu dębowego drewna i obracane przez 15 dni.Wędzona
papryka nadaje daniu bardzo charakterystycznego smaku, który może nawet zdominować smak całego dania jeśli damy jej za dużo. Najwięcej smaku wydobędziemy z
przyprawy dodanej do jeszcze gotującego się dania. Zapach
papryki jest mniej intensywny gdy wystygnie, więc możemy użyć
papryki pimentón do dekoracji, posypując nim
jajka,
kurczaka czy zupę. Świetnie komponuje się na przykład z
jajkami, które lubię robić na niedzielne śniadanie.
Składniki:6
jajekmajonez (około 2 łyżek)szczypta
soliJajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na połówki i wyciągamy
żółtka. W miseczce ucieramy
żółtka z 2 łyżkami
majonezu, wędzoną
papryką (do smaku) i szczyptą
soli. Napełniamy
jajka przygotowaną masą (można użyć do tego szprycy). Dekorujemy każdą połówkę
jajka szczyptą
papryki. Gotowe* wędzona
papryka pimenton dostępna jest w sklepie internetowym kuchni hiszpańskiej na aukcjach Allegro .