Wykonanie
            sobota, 8 Październik 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Gdy wyszłam dziś rano na zakupy, wypatrzyłam na straganie dorodne liście szczawiu. Podsmażony na 
maśle, z odrobiną 
śmietany i 
wywarem warzywnym… mniamzapraszam na pyszną zupę!Składniki:pęczek szczawiu2 łyżki 
masła4 łyżki 
śmietany 18%łyżka 
mąki3 szklanki 
wywaru warzywnegosólpieprzew. 
jajka na twardo
Szczaw dokładnie myjemy i kroimy. W głębokim rondlu rozpuszczamy 
masło i przez kilka minut podsmażamy posiekamy 
szczaw. Dodajemy 
wywar, gotujemy przez chwilę. 
Śmietanę mieszamy z łyżką 
mąki. Dodajemy do niej trochę gorącego 
wywaru i dokładnie mieszamy. Wlewamy 
śmietanę do reszty 
wywaru. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Doprawiamy do smaku 
solą i 
pieprzem.Można podać z 
jajkami na twardo lub grzankami.
