Wykonanie
sobota, 8 Październik 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Gdy wyszłam dziś rano na zakupy, wypatrzyłam na straganie dorodne liście szczawiu. Podsmażony na
maśle, z odrobiną
śmietany i
wywarem warzywnym… mniamzapraszam na pyszną zupę!Składniki:pęczek szczawiu2 łyżki
masła4 łyżki
śmietany 18%łyżka
mąki3 szklanki
wywaru warzywnegosólpieprzew.
jajka na twardo
Szczaw dokładnie myjemy i kroimy. W głębokim rondlu rozpuszczamy
masło i przez kilka minut podsmażamy posiekamy
szczaw. Dodajemy
wywar, gotujemy przez chwilę.
Śmietanę mieszamy z łyżką
mąki. Dodajemy do niej trochę gorącego
wywaru i dokładnie mieszamy. Wlewamy
śmietanę do reszty
wywaru. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Można podać z
jajkami na twardo lub grzankami.