Wykonanie
« Powrót  
Sos holenderskiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 5 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 12 dekagramów
żółtko 2 sztuk
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:W garnuszku zagotować
wino z
solą i
pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane
żółtka i 1 łyżeczkę (do
kawy) zimnej
wody. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą
wodą (60 st.C) i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć. Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej
wody) i w dalszym ciągu ubijać sos, dodając po kawałku
masło. Kiedy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, doprawić sos do smaku
solą i
pieprzem, a następnie ostudzić.Sosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: