Wykonanie
Banoffee Pie … po prostu coś pysznego! … kruchy spód wypełniony po brzegi słodkim
kajmakiem,
bananami i puszystą
śmietaną.
Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła2
żółtkaszczypta
soliSkładniki na środek:1 puszka kajmaku3 dojrzałe
banany500 ml
śmietany kremówki, dobrze schłodzonej3 łyżki
cukru pudrupłatki migdałowe do posypaniaWykonanie ciasto:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
cukier puder,
żółtka, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Formę z
ciastem wstawimy na ok. pół godziny do lodówki, po schłodzeniu ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu aż ciasto się łanie zarumieni, tj. ok 15 -20 minut.
Banany obieramy ze skórki. Każdego
banana kroimy wzdłuż na pół.
Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy
cukier puder i ubijamy do czasu, aż
śmietana będzie sztywna. Na upieczony spód ciasta wykładamy masę kajmakową. Układamy
banany, a na wierzch rozkładamy ubitą
śmietaną. Całość posypujemy
płatkami migdałowymi.Smacznego!