ßßß
Składniki na kruche ciasto:250 g mąki pszennej50 g cukru pudru200 g zimnego masła2 żółtkaszczypta soliSkładniki na środek:1 puszka kajmaku3 dojrzałe banany500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej3 łyżki cukru pudrupłatki migdałowe do posypaniaWykonanie ciasto:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder, żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Formę z ciastem wstawimy na ok. pół godziny do lodówki, po schłodzeniu ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu aż ciasto się łanie zarumieni, tj. ok 15 -20 minut.Banany obieramy ze skórki. Każdego banana kroimy wzdłuż na pół. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy cukier puder i ubijamy do czasu, aż śmietana będzie sztywna. Na upieczony spód ciasta wykładamy masę kajmakową. Układamy banany, a na wierzch rozkładamy ubitą śmietaną. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.Smacznego!