Wykonanie

Genialny pomysł na przystawki imprezowe to wieniec z koreczków! Popularne koreczki ułożone w zaskakującej formie zachwycą każdego. Ten prosty przepis na przekąski na Sylwestra wykonacie błyskawicznie, a upiększy Wasz stół, a dodatkowo smakuje wspaniale.Do zrobienia go możecie wykorzystać składniki, które podaje w przepisie, ale tak naprawdę możecie go ułożyć, z każdego rodzaju koreczków. Ja wykorzystałam tutaj wariację na temat moich koreczków caprese, ale jeśli więc bliższe są Wam inne smaki, to możecie spróbować, tak lubianych przez Czytelników, koreczków
polskich, koreczków greckich lub koreczków z gorgonzolą .Moja rada: do wykonania wieńca nie musicie nawet kupować specjalnych patyczków do robienia fingerfoodów – moim zdaniem zwykłe wykałaczki, choć krótsze, sprawdzają się znakomicie. Zmieścicie na nich akurat taką porcję, jaka swobodnie
mieści się w ustach, więc taki koreczek można zjeść na raz.W przepisie napisałam, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale tak naprawdę zależy to od wyboru innych imprezowych przekąsek i apetytu gości.Imprezowy wieniec z koreczków - przepis dla 4 do 6 osóbSkładnikiokoło 500 g
pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych1 opakowanie mini
mozzarelli, tj około 150 gkilkanaście plasterków
salamikilkanaście plasterków
suchej krakowskiej, lub innej okrągłej
wędlinykilkanaście
oliwek czarnych i zielonychkrzaczek
bazyliido dekoracjikrzaczek
rozmarynudo podania
sos balsamicznychrupiące przekąski jak paluszki grissini,
krakersy, mini sucharkidodatkowowykałaczkiWykonanie
pomidorki umyć. Z
bazylii oderwać kilkanaście listków, a z
rozmarynu same końcówki gałązek i delikatnie opłukać na wykałaczkę nabijać poszczególne składniki, tak by z jednej strony zostawić trochę miejsca na chwycenie wykałaczki. Ja tworzyłam takie zestawy na jednej wykałaczce: pomidorek, listek
bazylii,
mozzarella lub pomidorek, listek
bazylii,
salami / inna
wędlina,
oliwka czarna / zielona lub
mozzarella, listek
bazylii,
salami / inna
wędlina,
oliwka czarna / zielonakoreczki układać na dużym talerzu w formie wieńca, stroną wykałaczki do chwytania na zewnątrz wieńca pod utworzony wieniec powtykać z obu stron gałązki
rozmarynu, tak by zbliżyć się wyglądem do prawdziwego wieńcapodawać razem z
sosem balsamicznym i chrupiącymi przekąskami



Przepis własny. Pomysł zaczerpnięty z bloga simplyscratch.comPolub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także